Friday, 17 December 2010

I glashuset

Vi lever i en ömtålig och sårbar värld. Mitt ibland oss finns människor som vill andras död. Det kan tom vara människor som vi aldrig skulle kunnat tänka oss hade sådana tankar.

Det finns våldsbenägna och våldsbejakande människor. Jag tror att dessa människor är antingen människor som väljer att låta hatet växa inom sig eller/och människor som har en speciell typ av kemi i hjärnan. En kemi som uttrycker aggressivitet. Sådana människor söker sig till situationer där deras våldstendenser kan få utlopp. Det kan vara allt från fotbollsmatcher, demonstrationer, aktivism, krig … terroristgrupper …

Det är väl självklart att våldsamma spel triggar denna typen av människor – alltså är skadliga.

En viktig signal att vara uppmärksam på tidigt är om barn visar tecken på tendenser att plåga djur. Barn som befaras ta fel spår behöver fångas upp tidigt.

godjul_2010

PHOTO MANIA

9 comments:

Birgitta - foto CHIP said...

Jag blir nästan själv lite omtumlad av kontrasten i mitt inlägg. Skriveriet om våld och bilden på en fridfull situation med Jesusbarnet. Jesus som symbol för icke-våld.
I senaste Illustrerad vetenskap står det en del om hjärnans kemi.
Vi har väl alla blivit omskakade av självmordsbombaren i Stockholm.
Jag är inte religiös utan ser på Jesus mer som filosof :)

Elisabeth said...

Stor kontrast på bild och text och mycket tänkvärt.
Jag har ingen hum om hjärnans kemi, däremot har jag mött många olika typer av människor genom livet. Jag tror inte det finns speciellt goda eller onda människor. Vid rätt eller fel förutsättningar kan vi alla formas till goda eller onda personer. Det gäller att skapa så bra växtmiljö, som möjligt.

mimmi said...

Ett mycket bra inlägg och mycket bra skrivit .. och allt du skriver här stämmer ju in perfekt ... tänk om man kunde få reda på vem som kunde göra sådana hemska saker och hjälpa dom innan de blir vuxna

Bildgatan said...

När jag ser din bild och läser din text så ser jag också symboliken mellan de båda. Kanske inte där det började en gång men genom historien har människor behandlats och betett sig på sätt som inte alltid går att förstå.

Fanatiker och hjärntvätt är otäckt. Jag håller också med dig om hur vi tidigt kan se på barn om de har lärt sig ödmjukhet och förståelse för andra. Det kommer ju någonstans ifrån och där har jag som förälder det största ansvaret. Jag kan inte säga något om våldspel och annat eftersom det aldrig förekommit hos oss, de fanns kanske inte så många på den tiden.

En trevlig fjärde advent till dig.

Birgitta - foto CHIP said...

Dagen efter detta inlägg meddelas på nyheterna om en forskningsrapport som visar ett klart samband mellan våldsspel och aggressivitet.
En tidigare rapport har visat att våldsspel är skadligt för ca 25 %. Dessa 25 % har alltså svårt att skilja på verklighet och spel.

Birgitta - foto CHIP said...

Länk till artikel om hur våldsamma datorapel skadar hjärnan:
http://www.dn.se/debatt/dataspelsvald-minskar-ungas-formaga-till-empati-1.1229200

Mona said...

Läcker bild! När barn skadar djur är det en allvarlig indikation på att något är fel. Normala barn älskar och vill ta hand om djur. Hjärntvätt och terrorism är otäckt.

Kerstin J said...

Denna vackra bild kan också ses som "Livet i en bubbla" Alltså livet som en illusion, eller "gömma huvudet i sanden".

ormbunke said...

Man behöver inte vara forskare eller konsult för att begripa att alla dessa våldsfilmer som finns kan skapa våld hos andra.Alla har ju inte empati för sina medmänniskor.Lite sunt förnuft kommer man långt med så gammal jag är.Ostkupan känner jag igen för det finns en sån här. Men där lägger jag sol och mycket kärlek i.
Ha en bra julvecka. Kram. Anita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...