Saturday, 8 January 2011

Mellan religion & kultur

2010 - Budapest med ständiga upptäckter och upplevelser. Massor med kultur. Vi kommer att ha sysselsättning resten av livet :)
Det var ett lyckodrag att köpa lägenhet i Budapest. Dessutom kostade den bara en tredjedel jämfört med den lilla lägenheten i Lund.
2010 - året då vi gjorde totalförändring i vårt boende och flyttade från hus till lägenheter.

Idag gjorde vi en (ny) spännande upptäckt!
Vi fick för oss att gå upp högst upp i vårt hus här i Budapest. Inte .visste vi att vi skulle kunna komma så högt

Här är vi på väg upp till femte våningen. Dörren ligger på våning 4,5.

På 5-e våningen finns två enkla lägenheter.De är tillbuggda i efterhand tror jag.  Där bor studenter. Jag har nu deras lägenheter i ryggen och ser tornet på St Stefan katedralen mellan skorstenarna.

Jag tar en bild på innergårdens fasad med de fyra våningarna. Vi bor på 3-e våningen.

Vi ser en öppning med ranglig trappa upp till taket. Jag slog i huvudet i trapptakets murbruk – AJ! – vad ont det gjorde. Från denna öppningen kom vi upp och är nu på vårt hustak. St Stefan Katedralen syns lite bättre nu. Vänder jag mig om så …

… har vi Operans tak med två annorlunda skorsstenar. Nybygget till vänster tror jag ska bli ett hotell.

Vi hittade en grill och lite annat här på taket som visade att man tydligen sitter här ibland. Tänk vad mysigt det måste vara att sitta i den ljumma sommarkvällen med alla stadsljus omkring sig. Det får vi testa till sommaren.

Nu går vi ner igen – för att ta en ordentlig promenad bort till Parlamentet och de där skorna - som finns längs Donau – som man blir så himla berörd av.

Dessa till exempel …

staty_20110108_skorbarn

Här har någon tänt ljus och stearinet har flytit ut på stenen. Alla de olika skorna i detta minnesmärke över förintelsen kommer jag att visa framöver.

BILDUPPDRAGET 

4 comments:

Bildgatan said...

Måste var underbart att ha tagit det där steget. Jag har alltid sagt att jag skulle kunna tänka mig flytta. Det blir inte så länge jag har min mor här, hon har bara mig, och hon kan säkert överleva mig flera gånger så det blir nog inte så.

Däremot har vi tillgång till lägenheter på Teneriffa (svägerskan har några stycken där), men det är för långt för att jag ska åka ner ofta -flygrädslan.

Budapest verkar vara en stad som jag skulle gilla med tanke på alla vackra byggnader och all historia som finns kvar, med kameran du vet. =)

Det låter verkligen som att ni trivs och mår gott i det nya hemlandet.

Sv. Det verkar som att bloggen känner var man skriver från för du har ju en "svensk" blogg.

Hoppas att söndagen är bra och fortsätter så.

B i r g i t t a said...

Sverige är fortfarande hemlandet och mestadels bor vi numera i Lund men vi åker till Budapest så ofta vi kan. Resan är billig.

BP said...

Wow, tackar för den charmiga rundturen. Blir riktig sugen på att åka dit faktiskt - mycket tack vare dina fina "rapporter" därifrån. Några av mina kollegor var där på konferens i augusti - å då blev jag inte mindre sugen om man säger så.
Tack igen tjejen! I owe you one;-) DS

Monica o Jacob said...

Härlig rundvandring, ett stort steg från villa i Sverige till lägenhet i Ungern.
Kan tänka mej att det finns mycket att upptäcka, ha en skön
vecka;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...